fbpx

Ikäihmisten liikunta osa 3: tasapaino

Tasapainon heikkeneminen alkaa jo 30:n ikävuoden jälkeen. Personal trainer Petra Bäckmann-Lintunen Fortis & Movensilta muistuttaakin, että tasapainoa kannattaa kiusata säännöllisesti ja mahdollisimman monesta eri näkökulmasta, jotta se ei huonontuisi.

  • Monesti kuulee vinkin, että kannattaa pestä hampaat yhdellä jalalla seisten, jos haluaa harjoittaa tasapainoaan. Lisäisin siihen vielä, että kannattaa kokeilla samaa silmät suljettuina. Näkö auttaa tasapainoa, joten kroppa saa enemmän tasapainoiltavaa, jos silmät sulkee.

Vahva tasapaino vaikuttaa ihmisen reaktiokykyyn. Nyt kun liukas kausi lähestyy, kannattaa pitää huoli, että ehdit varmasti reagoida liukkauteen, jotta et kaadu. Myös kenkien ja sukkien jalkaan laittaminen on helpompaa, jos tasapaino ja liikkuvuus on hyvä.

Tasapainoharjoittelu

Kaikki liikkeet, jotka häiritsevät kahdella jalalla seisomista, harjoittavat tasapainoa. Voi esimerkiksi seisoa yhdellä jalalla ja heiluttaa jalkaa eteen ja taakse sekä ristiin, eteen ja sivulle. Salilla voi testata yhden jalan maastavetoa harjoittaakseen tasapainoaan.

  • Mahdollisimman paljon kannattaa myös kävellä epätasaisella alustalla ja paljain jaloin, ilman tukevia kenkiä. Tasapainoon vaikuttaa paljon nilkan alueen lihakset sekä keskivartalon hallinta. Mitä vahvempi keskivartalo on, sitä parempi tasapainokin on. Keskivartalon lihakset vaikuttavat kaikkeen tasapainosta sisäelimiin ja sen kautta myös ruoan sulamiseen, Petra muistuttaa.

Tasapainoa kannattaa harjoittaa joka päivä, koska sitä myös tarvitaan kaikessa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että katse seuraa pään suuntaa harjoituksia tehdessä, jotta huimausta ei niin helposti synny.

Tasapainoharjoittelun hyödyt

Tasapainoharjoittelu estää tapaturmia ja siten myös luiden murtumista. Saatat myös saada hyllystä putoavan esineen helpommin kiinni. Tasapaino on kiinteä osa reaktiokykyä, koska esimerkiksi nopean sivuaskeleen ottaminen onnistuu. Osaltaan se auttaa arjessa selviämistä omin avuin sekä mahdollistaa monipuoliset toiminta- ja liikuntamahdollisuudet.

Tasapainoharjoitukset vaativat mielikuvitusta ja siinä voi personal trainer toimia oivana apuna. Oma mielikuvitus ei välttämättä riitä miten monessa yhteydessä tasapainoaan voikaan harjoittaa.

30.11.2020