fbpx

Ikäihmisten liikunta osa 1: lihaskuntoliikunta

Lihakset surkastuvat iän myötä, jos niitä ei aktiivisesti käytä. Hyvää on kuitenkin se, että todistetusti lihaskunto kasvaa myös ikäihmisillä, jos sitä harjoitetaan oikeaoppisesti ja oikeilla painoilla. Lihasta kannattaa haastaa tekemään töitä kunnolla.

Lihaskunnolla on vaikutusta siihen kuinka pitkään henkilö pärjää ilman apua kotona. Lihaskunnon harjoittaminen myös ehkäisee alzheimerin tautia ja muita sairauksia.

Liikkeiden tekninen oikeaoppisuus on tärkeää

Ikäihmisten ei kannata lähteä salille omin päin kokeilemaan. On äärimmäisen tärkeää, että liikkeet on mietitty heidän omien ominaisuuksiensa ja mahdollisten vaivojensa mukaan. Esimerkiksi verenpainetautia sairastavalle henkilölle ei suositella liikkeitä, joissa ollaan pää alaspäin. Sellaisia ovat esimerkiksi selänojennuspenkissä tehtävät liikkeet.

Kuntosalilla kannattaa pyrkiä harjoittamaan mahdollisimman paljon isoja lihaksia, kuten reisiä, pakaroita sekä rinta- ja selkälihaksia. Keskivartalo on myös tärkeä, koska esimerkiksi vatsalihakset kannattelevat sisäelimiä. Olisi tärkeää käyttää koko vartaloa hyödyksi. Isojen lihasten harjoittamiseen on kyykkyjen tekeminen tangon kanssa erinomainen liike.

Millaista liikuntaa keho tarvitsee?

Petran mukaan puutarhanhoito tai kävely ei yksistään riitä, ne eivät tee lihaksistoon sellaista kuormaa, jota se tarvitsisi. Liikunnan tulisi olla mahdollisimman monipuolista.

Kävelykin on erittäin tärkeää peruskunnon kasvattamisen kannalta. Peruskunnon pitäisi olla se perusta, jonka päälle rakennetaan kaikki muu – iästä riippumatta. Peruskestävyys vaikuttaa esimerkiksi sydämen kuntoon paljon.

Myös rankempi liikunta vaikuttaa mielialaan ja tuottaa hyvää mieltä tuovia endorfiinejä. Kun elimistö rasittuu luontaisesti, yleensä myös uni rauhoittuu ja ravitsemus paranee.

Kuinka paljon lihaskuntotreeniä on riittävästi?

Lihaskuntotreeniä tulisi tehdä 2–3 kertaa viikossa, ja sen lisäksi pari kertaa viikossa jotain aerobista, kuten kävelyä, uintia tai vaikka halkojen kantamista.

Personal trainerin tärkein tehtävä on perehtyä kyseisen asiakkaan liikuntatottumuksiin sekä mahdollisiin ongelmiin ja rajoitteisiin. Personal trainer osaa laatia harjoitussuunnitelman turvalliseksi ja haastaa asiakasta pois mukavuusalueelta.

Kuva: UKK-instituutti